Το τζόκερ είναι ένα παιχνίδι που πολλοί βλέπουν ως μετεξέληξη του λόττο. Γι’ αυτό και όταν βγήκε πολλοί παίκτες σταμάτησαν το λόττο και ξεκίνησαν το joker. Το τζόκερ είναι ένα από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι τα μεγάλα έπαθλα που δίνει. Για παράδειγμα το jackpot της πρώτης κλήρωσης του 2009 είχε φτάσει τα 12.000.000 ευρώ.

Το τζόκερ παίζεται επιλέγοντας αριθμούς από δύο ταμπλό του δελτίου. Το πρώτο έχει 45 αριθμούς και το δεύτερο 20. Στην κλήρωση βγαίνουν 5 αριθμοί από τον πρώτο πίνακα και ένας από τον δεύτερο. Αν έχετε πιάσει και τους πέντε καί τον έναν που λέγεται και «Το τζόκερ» τότε έχετε κερδίσει το μεγαλύτερο ποσό. Συνήθως όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του τζόκερ έχει επικρατήσει να λέγεται ότι έχουμε jackpot όταν δεν κερδίσει κάποιος. Έτσι τα χρήματα του πρώτου επάθλου μεταφέρονται στην επόμενη κλήρωση και προστίθενται στα χρήματα που παίζονται και πάλι. Συχνά τα τζακποτ του joker έχουν απασχολήσει ακόμα και τα δελτία ειδήσεων ιδιαίτερα σε γιορτινές περιόδους όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά όπου συνήθως παίζονται μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Οι συνδυασμοί που κερδίζουν στο τζόκερ είναι οι 5+1, 5, 4+1, 4, 3+1, 3, 2+1, 1+1. Όταν γράφουμε +1 σημαίνει ότι έχουμε πιάσει και τον αριθμό τζόκερ. Η κάθε στήλη τζόκερ κοστίζει 50 λεπτά του ευρώ. Οι περισσότεροι παίκτες που παίζουν χρηματικά ποσά περίπου στα 5-6 ευρώ επιλέγουν να παίξουν 5 αριθμούς από τον πάνω πίνακα και όλους τους τζόκερ αριθμούς από τον κάτω. Έτσι παίζουν 20 στήλες στο δελτίο τους που κοστίζουν 6 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο όπως λένε γλυτώνουν την αγωνία του να περιμένουν να πιάσουν σωστά τον αριθμό τζόκερ.

Υπάρχουν επίσης και συστήματα τζόκερ. Το κάθε τζόκερ σύστημα αναγράφεται στην πίσω σελίδα του δελτίου του ΟΠΑΠ. Το σύστημα 12 είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γιατί μπορείς να επιλέξεις 15 αριθμούς με μόνο 118 στήλες. Επίσης το σύστημα 24 είναι αρκετά γνωστό γιατί με 14 στήλες παίζεις 10 αριθμούς. Φυσικά το ποσό που θα κερδίσει κάποιος με το σύστημα έχει διάφορους συντελεστές και δεν είναι το ίδιο με το να έπαιζε τους αριθμούς χωρίς σύστημα κάτι που θα ήταν αρκετά ακριβότερο. Για τα συστήματα μπορείτε να κατεβάσετε διάφορα προγράμματα τζόκερ που θα τα βρείτε εύκολα ψάχνοντας στο internet.

Η κάθε κλήρωση τζόκερ μεταδίδεται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Επίσης η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται και τηλεφωνικά.